Wedden Atletiek

Alles over wedden op atletiek

(Ge-update 01/08/2023)

We gaan je introduceren in de wereld van het wedden op atletiek in dit artikel – als je op zoek bent naar een atletiek bookmaker ben je aan het goede adres.

Atletiek bestaat natuurlijk uit meerdere sporten zoals sprinten, polsstokhoogspringen, hindernislopen, kogelstoten en nog veel meer.

De sport is oorspronkelijk nauw verbonden met de Olympische spelen, die eens in de vier jaar werd gehouden vanaf 776 voor Christus – als feest ter ere van de mythische god Zeus.

Met name tijdens de Olympische spelen is het wedden op atletiek razend populair – met onderdelen zoals de 100 meter sprint bij de mannen/vrouwen (denk aan onze landgenoot Dafne Schippers).

Wie voorspel jij dat het goed gaan doen in de aankomende atletiek wedstrijden?

Zet je voorspelling nu om in harde euro’s via onze beste bookmakers op het gebied van gokken op atletiek.

Wil je wedden op de atletiek?

Wie gaat er de 100 meter sprint winnen of andere atletiek onderdelen?

Profiteer nu van het voordeel:

  • €50 freebet sport
  • €300 welkomstbonus casino
  • Hoogste odds bij het wedden op sport
  • Duizenden euro’s per maand aan promoties

Bij Bet365.nl vind je het grootste aanbod aan atletiek weddenschappen tegen hoge quoteringen.

Bezoek Bet365.nl >

(Profiteer nu van de 100% stortingsbonus.)

Bookmakers Atletiek

Als je een weddenschap wilt afsluiten op atletiek heb je als eerste nodig.

De beste atletiek bookmakers met een groot aanbod van weddenschappen waar de wedstrijd die je zoekt tussen staat.

Wij hebben ze geselecteerd op een aantal belangrijke criteria zoals:

  • Welkomstbonussen
  • Hoogte van de quoteringen
  • Aanbod van atletiek weddenschappen
  • Promoties voor loyale spelers
  • Gebruikersvriendelijkheid website (mobiel)

(Al onze bookmakers opereren legaal op de Europese Markt en zijn in het bezit van de benodigde licenties, zodat je straks je winst weer veilig terug kan storten op je bankrekening.)

Bekijk alle bookmakers >

Meest voorkomende atletiek weddenschappen

We gaan het nu hebben over de meest geplaatste weddenschappen op atletiek wedstrijden en toernooien gehouden over de gehele wereld. Als je nog nooit een weddenschap hebt geplaatst op een sport evenement, of op atletiek lees dan de weddenschappen hieronder door en begin met deze – ze zijn simpel en een goede manier om te starten met het wedden op atletiek.

Wedden op de winnaar

Als je denkt dat je kan voorspellen wie de winnaar van een bepaalde atletiek wedstrijd gaat worden, dan is dit de weddenschap die je moet afsluiten. Je wed op dat één enkele speler/land/team de wedstrijd gaat winnen. Hoe groter de kans is dat diegene gaat winnen volgens de bookmakers hoe kleiner de uitbetaling – heb je inside informatie over een outsider, twijfel dan niet om in te zetten, de uitbetalingen zijn dan niet mis!

Wedden op podiumplek / medaille

Het zelfde principe geld als hierboven alleen wed je of diegene een podiumplaats behaald of een medaille. De odds zijn hiervoor meestal wat lager maar je hebt wel meer zekerheid op een uitbetaling.

Wedden op wereldrecord

Dit spreekt voor zich, je sluit een weddenschap af op tijdens een bepaalde race/wedstrijd het wereldrecord verbroken gaat worden – hou hier altijd de rondvoorwaarden in de gaten zoals het weer, eventuele stress voor de atleten en andere factoren die mee kunnen wegen in het wel of niet zetten van een wereldrecord.

Wedden op winnende tijd

Bij het gokken op de winnende tijd sluit je een weddenschap af of een wedstrijd binnen een bepaalde tijd wordt afgelegd. Dit komt vaak voor in de over/under weddenschap – zo kan je bijvoorbeeld bij Marathons/Sprint en alle ren onderdelen veel van deze weddenschappen afsluiten.

Wedden op seizoensprestaties

Bij deze weddenschap wed je niet op een enkele wedstrijd maar op de prestaties van een atleet over het gehele seizoen – zo kan je bijvoorbeeld wedden wie er de Diamond League gaat winnen.

Proposition bets

Prop bets zijn weddenschappen die niks met de sportprestaties te maken hebben maar om randzaken gaan, zo kan je bijvoorbeeld wedden op welke kleur schoenen een sprinter verschijnt, welke beweging die maakt als hij heeft gewonnen enzovoorts.

Welke onderdelen kan je op wedden bij atletiek?

Atletiek is een eeuwenoude sport waar de sporters individueel moeten presteren of in groepsverband – deze worden grotendeels op de atletiekbaan beoefend maar ook op de weg.

Iedereen kent Usain Bolt – een van de grootste sterren die atletiek heeft gekend in de moderne tijd.

Atletiek is de moeder der sporten omdat het alle basiswegingen bevat zoals het sprinten, werpen en springen in de vorm van bijvoorbeeld polsstokhoogspringen, de 100 meter sprint en marathons.

We zetten nu alle atletiek onderdelen waar op je kan wedden op een rij verdeeld in looponderdelen, werponderdelen en springonderdelen. Om het overzichtelijk te houden gaan we alleen dieper in om de onderdelen die tijdens de Olympische zomerspelen en Diamond League aan bod komen.

Looponderdelen

De looponderdelen spreken het meeste tot de verbeelding voor de meeste atletiek fans en zijn ook onder de leken het meest populair. Zo kent iedereen bijvoorbeeld Usain Bolt en Dafne Schippers maar weinig zullen van Armand Duplantis (polsstokhoogspringer) gehoord hebben.

Wedden op de 100 meter sprint

Dit is verreweg het populairste onderdeel om op te wedden met name tijdens de Olympische Spelen wilt iedereen inzetten op wie er goud gaat winnen tijdens de 100 meter sprint bij de mannen (en ook de vrouwen.) Het wereldrecord is handen van de wereldster Usain Bolt met een tijd van 9,58 – het ziet er naar uit dat deze niet op korte termijn verbetert gaat worden. (Bolt speelt nu tegenwoordig professioneel voetbal.)

Wedden op de 200 meter sprint

Net zoals de 100 meter sprint is de 200 meter mateloos populair onder de atletiek-punters, met sprinters bij de mannen zoals Usain Bolt (19,19) en Yohan Blake (19,26) zijn de huidige wereldrecords moeilijk te verbreken. Bij de vrouwen is er natuurlijk onze landgenote Dafne Schippers met de derde tijd ooit gelopen (21,63).

Wedden op de 400 meter sprint

De 400 meter is de overgang tussen de sprint en de langere afstanden, er zijn een paar specialisten die er echt in uitblinken – de Zuid-Afrikaan Wayde van Nieuwkerk is de uitblinker bij de mannen.

Wedden op Estafette (4 x 100 meter en 4 x 400 meter)

De estafette is een apart onderdeel waar er meerde sprinters elk een bepaalde afstand lopen een stuk zo snel mogelijk van start tot finish proberen te brengen. Het huidige wereldrecord op de 4 x 100 meter is van Jamaica met Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt en een tijd van (36,84).

Wedden op midden en langere afstanden (1500 meter, 5000 meter en 10000 meter)

De midden en langere afstanden zijn ook populair onder de punters om op te gokken, zo kan je volop op de 1.5 km, 5 km en 10 km gokken. De koning van de 5 en 10 km is Kenenisa Bekele Beyech die de wereldrecords stevig in handen heeft. De beste Nederlandse lange afstand loper ooit was Kamiel Maase – die al een tijd met pensioen is maar nog steeds het Nederlandse record in houden heeft.

Wedden op horden lopen

Horden loper heeft hetzelfde principe als sprinten alleen moet je over bepaalde horden springen, het is dus een combinatie van sprint en spring kracht wat het tot een explosief en leuk naar te kijken onderdeel maakt. Op de Olympische spelen heb je zowel de 110 als de 400 meter horden.

Wedden op marathon

Marathon is z’n grote sport die een aparte alinea verdiend, de marathon is een hardloopwedstrijd van 42,195 km lang en enorm populair onder de Nederlanders. De sport wordt gedomineerd door Ethiopiërs en Kenianen met de top 25 snelste tijden ooit gelopen exclusief door de twee nationaliteiten wordt bekleed.

8 van de 10 snelste tijden zijn gelopen tijdens de Marathon van Berlijn.

Het wedden op Marathons kan je veel geld opleveren als je er goed zicht op hebt, omstandigheden zijn enorm belangrijk. Wind mee en gunstig weer kan een nieuw wereldrecord opleveren zoals de in 2018 gelopen tijd van 2:01.39 door Eliud Kipchoge in Berlijn.

Abbott World Marathon Majors

Deze bevatten de belangrijkste marathons van het jaar – de 6 jaarlijkse races zijn Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York City de IAAF World Championships Marathon en de Olympische spelen als ze gehouden worden.

Wil je wedden op marathons?

Wij hebben de beste goksites voor je uitgezocht om tegen de hoogste quoteringen veilig op Marathons te gokken.

Springonderdelen

De springonderdelen zijn van oudsher een belangrijk onderdeel van Atletiek – met het kogelstoten, speerwerpen waren sporten waar je in de oudheid ook echt profijt van had tijdens oorlog voering.

Wedden op verspringen

Het verspringen is een belangrijk onderdeel van zowel de IAAF Diamond League en de Olympische spelen. Het wedden erop spreekt voor zich – je wed op diegene waarvan je denkt dat hij het verste gaat sprinten. Het verst ooit gesprongen is door Mike Powell met maar liefst 8.95 meter.

Wedden op polsstokhoogspringen

Iedereen die enigszins verstand heeft van atletiek weet dat polsstokhoogspringen een prachtige maar ook enorm moeilijke sport is. Er is tegenwoordig een jong supertalent in de Amerikaanse Zweed Armand Duplantis – je kan volop wedden op hem andere polsstokhoogspringers.

Wedden op hoogspringen

Hoogspringen spreekt ook voor zich – je sluit een weddenschap af op wie jij denkt dat het hoogst kan springen. Het record hiervan staat al meer dan 25 jaar op de naam van een van de meest bekende Cubanen Javier Sotomayor.

Wedden op Hink-stap-springen

Deze discipline staat bekend om z’n rare loopje maar is een serieus onderdeel en niet te onderschatten. Voor de liefhebber leuk maar wordt weinig aangeboden bij de bookmakers om op te gokken.

Bij Fastbet.com kan je vaak nog wel hink-stap-spring wedden. Het record staat op de naam van Jonathan David Edwards die als eerste atleet verder dan 18 meter sprong.

Werponderdelen

De werponderdelen gaan meer dan tweeduizend jaar terug met discus werpen, speer werpen en kogelstoten. Persoonlijk vinden wij van sportgokken.eu deze onderdelen één van de mooiste – met name door onze eigen preferentie voor de werpsport.

Wedden op speerwerpen

Het speerwerpen gaat al millennia terug en is een van de mooiste sporten die er is – de combinatie van techniek en kracht maakt het tot een zeer moeilijk iets om in uit te blinken. Het wereldrecord is in handen van de Czech Jan Železný met 98,48 m.

Wedden op kogelstoten

Kogelstoten is nog z’n prachtig onderdeel van atletiek – het weddenschappen afsluiten op kogelstoten kan zeer winstgevend zijn als je verstand hebt van de sport. De kogel weegt 7.26 kg en moet zo ver mogelijk gestoten (gegooid) worden.

Wedden op discuswerpen

Discuswerpen is een van de oudste Olympische sporten en is al sinds 706 voor Christus een officieel onderdeel van de Olympische Spelen.

Welke atletiek toernooien kan je op wedden?

Atletiek word bijna overal iedere dag beoefend en er worden wekelijks kleinere en grotere toernooien gehouden – wat zijn nu de atletiek toernooien / wedstrijden waar je op kan wedden?

Het wedden op atletiek is het gehele jaar mogelijk.

Iedereen kent natuurlijk de Olympische Spelen en daar gaan we het dan ook later in een apart stuk over hebben. Er zijn echter nog veel meer mooie jaarlijkse / tweejaarlijkse toernooien die worden gehouden in de Atletiek wereld.

IAAF Diamond League wedden

Een jaarlijkse serie atletiekwedstrijden – in totaal zijn er veertien wedstrijden waar van er dertien eendaagse wedstrijden zijn – alleen de Londen Grand Prix wordt over twee dagen gespeeld. De Diamond League wordt gesponsord door Samsung. De league werkt via een puntensysteem. als winnaar ontvang je 4 punten, tweede plaats 2 en  als derde 1. Het wedden op de Diamond League kan op individuele wedstrijden of op de eind overwinnaar van de serie.

Overige IAAF toernooien

Het gehele jaar door zijn er IAAF toernooien, wedstrijden, weg wedstrijden en meer. Deze worden over de gehele wereld gehouden van Honk Kong tot Dubai tot Stockholm tot Toronto tot Rio de Janeiro. Klik hier voor de gehele kalender lijst van alle IAAF competities.

Wedden op atletiek Olympische zomer Spelen

De Olympische Spelen waren nu niet direct het grootste evenement als je denkt aan sport wedden. Echter sinds het ontstaan van online wedden is dat enorm veranderd, online bookmakers van over de hele wereld bieden bijna weddenschappen aan over iedere Olympische sport.

Zo ook over atletiek – bijna op ieder Olympisch onderdeel kan je wedden.

De eerstvolgende Olympische Spelen worden gehouden van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 in Parijs, Frankrijk. Naast het wedden op Atletiek tijdens de Olympische Zomerspelen zijn er nog volop andere sporten waar je weddenschappen op kan afsluiten zoals: basketbal, tennis, judo, wielrennen, water polo, worstelen, zwemmen, rugby, hockey, golf, boksen en nog veel meer.

Wil je wedden op Atletiek tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs Frankrijk? 

Bij Circus.nl heb je de hoogste quoteringen voor alle atletiek wedstrijden tijdens de Olympische Spelen (en buiten). Ontvang nu een welkomstbonus van 100% oplopend tot €250 als nieuwe speler.)

Bezoek Circus.nl >

Atletiek wed-strategie

Een van de slimste en populairste manieren van het wedden op atletiek is het houden bij het weddenschappen afsluiten op de grote toernooien en kampioenschappen.

Dit is effectief om twee redenen – allereerst weet je dat de atleet volledig gefocust en op zijn fysieke piek bevind om het kampioenschap te winnen. Als tweede er zijn zoveel kwalificatie rondes dat je een goede inschatting kan maken voordat de finale wordt gespeeld.

Bekijk de kwalificatierondes altijd zeer aandachtig.

Bij het sprinten zijn er bijvoorbeeld altijd drie of vier rondes voor de finale, zo kan je de sprinten al een aantal keren in werk zien. Zoek goed uit welke sprinters gemakkelijk doorgaan naar de volgende ronde, welke atleten van zich willen laten horen dit kampioenschap en een wereldrecord willen lopen en diegene die moeite hebben de volgende ronde in te komen. De tijden die atleten rennen in de kwalificatie ronden zijn belangrijk maar neem altijd de feiten hierboven erin mee.

De langere evenementen hebben minder kwalificaties, soms maar een ronde en je moet dan goed kijken welke renners zich gemakkelijk kwalificeren.

Veld evenementen hebben ook een kwalificatieronde met een vaste hoogte/afstand die moet behaald worden om je automatisch te kwalificeren voor de finale.

Kijk naar de atleten die zich hebben gekwalificeerd in één keer – deze zullen het fitst zijn in de finale.

Lange afstandsslopen in de grote toernooien zijn veel tactischer dan bij de normale marathons.

Wanneer je wed op atletiekwedstrijden zonder kwalificatie rondes zoals de 10.000 meter of de marathon, moet je niet blindelings gaan voor de renners met de beste tijden in het seizoen.

De meeste wedstrijden worden gehouden met ‘pacemakers’, zodat dat atleten een goede snelheid kunnen behouden en ze een snelle tijd kunnen rennen voor de bühne.

Echter in de grote kampioenschappen zoals de Olympische Spelen, zijn de wedstrijden extreem tactisch en meestal langzamer – daarom is het dan slim om in ieder geval te wedden op een marathonrenner met een goede finish.

Wanneer je hebt besloten om in te zetten, zoek dan de online bookmaker met de hoogste quoteringen. Atletiek is niet een van de populairste sporten om op te wedden, dus je kan wat moeite hebben met de juiste weddenschap te vinden.

Daarom is het slim om je alvast bij meerdere bookmakers aan te melden – wij hebben de beste voor je op een rij gezet die allemaal atletiek weddenschappen hebben voor de grote en kleinere toernooien.

loader

Welkom op Sportgokken.eu

Om onze website te betreden moet u minimaal 24 jaar of ouder zijn.
Welke leeftijd heeft u?
De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Verder bevestigt u hiermee dat u 24 jaar of ouder bent, dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen, en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.
Sorry, we kunnen je (nog) geen toegang geven tot onze website.