5 Belangrijke factoren die thuisvoordeel uitmaken
(Ge-update 29/01/2025)
Is er bij sportwedstrijden al dan niet sprake van thuisvoordeel?
Deze vraag wordt vaak gesteld en heeft al felle discussies opgeleverd.
De vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Wij van Sportgokken.eu hebben ons best gedaan.
Er is wel onderzoek verricht naar eventueel voordeel voor thuisspelende ploegen zoals bij Ijshockey, Basketbal en Voetbal.
Veelal zijn de conclusies van deze onderzoeken dat thuisvoordeel bij voetbal wel degelijk op kan treden maar dat het niet kwantificeerbaar is.
Bij het fenomeen thuisvoordeel kunnen verschillende factoren een rol spelen zoals bijvoorbeeld supporters, scheids- en grensrechters.
Sportgokken.eu bespreekt enkele factoren:
1. Thuissupporters
Er wordt nogal eens gezegd dat de thuissupporters de twaalfde man van het elftal zijn in het thuisspelende team zoals onder andere de Feyenoord-supporters in de Kuip in de Eredivisie.
Het is goed voor te stellen dat het massale gejoel en geschreeuw van thuissupporters intimiderend werkt op de spelers van het bezoekende team, met name op jonge, minder ervaren spelers.
Er zijn echter ook voetballers die juist gemotiveerd raken in uitwedstrijden als ze worden uitgescholden en uitgefloten; denk hierbij aan Cristiano Ronaldo die soms prachtige voetbal-staaltjes laat zien in uitwedstrijden.
Volgens onderzoek in de Engelse Premier League maakt het niet uit of je wordt aangemoedigd door een tiental supports of door tienduizenden.
Sowieso pakken thuisspelende ploegen meestal (in zo’n 65% van de gevallen) de punten. Welk aandeel thuissupporters daarin hebben, is niet aan te geven.
2. Vertrouwde omstandigheden
Het wordt vaak gezegd bij voetbalwedstrijden dat “kleine dingen” grote invloed kunnen hebben op de uitslagen. De vertrouwde omgeving voor de thuisspelende ploeg kan een voordeel opleveren ten opzichte van de tegenstanders.
Je hebt als thuisspelende ploeg de regie in handen; tot op zekere hoogte kan je via “kleine dingen” de thuisspelende ploeg bevoordelen zoals bijvoorbeeld door het al dan niet beregenen van de grasmat (afhankelijk van de technische mogelijkheden van de spelers) of door de hoogte van het gras waarop gespeeld wordt te manipuleren.
In sommige stadions zitten de supporters dicht bij het veld; de thuisspelers zijn dat gewend maar de tegenstanders soms niet – door opmerkingen van de supporters kunnen bezoekende spelers geïntimideerd raken.
3. Scheidsrechters (arbitrale team)
Het uitgangspunt bij voetbalbonden is dat scheidsrechters zo objectief mogelijk moeten fluiten zonder onderscheid te maken tussen thuisspelende en bezoekende club.
Toch blijkt in de praktijk dat scheidsrechters (of arbitrale team) wel eens in het voordeel van de thuisclub fluiten, bijvoorbeeld door geen strafschop te geven aan de bezoekende club bij een overtreding in het strafschopgebied.
Natuurlijk is het zo dat “kleinere” clubs in uitwedstrijden vaak verdedigend spelen en zo de kans lopen om een strafschop tegen te krijgen; de scheidsrechter staat onder zware psychologische druk – bijvoorbeeld door tierende en scheldende supporters – wat effect kan hebben op zijn beslissing.
Hulpmiddelen zoals doellijn technologie en videoscheidsrechters kunnen in de toekomst mogelijk van nut zijn voor de arbitrage en de invloed van de “thuisfluiter” terugdringen.
4. Vermoeidheid
De uitspelende ploeg heeft als handicap dat er gereisd moet worden naar het stadion van de tegenstander. Hoewel in sommige Europese landen de afstanden voor de teams niet zo groot zijn, kan de vermoeidheid van het reizen invloed hebben op het spel.
Als je bijvoorbeeld wilt wedden op een overwinning van Feyenoord op Groningen en het is op zondag en de spelers zijn die nacht ervoor wezen stappen en ze moeten nog eens 2 en half uur in de bus zitten komt dat de prestaties niet ten goede.
Zo gaan sommige clubs voor belangrijke uitwedstrijden al een dag eerder naar een hotel in de omgeving van het stadion waar gespeeld gaat worden.
Het zou vermoeidheid verminderen en men heeft ook geen last van opdringerige supporters.
5. Tactiek
Veel uitspelende voetbalteams hanteren een defensieve tactiek, soms alleen in het eerste deel van de wedstrijd.
Is er een groot klassenverschil tussen de thuispelende en de bezoekende club dan wordt de defensieve tactiek de gehele wedstrijd volgehouden.
De thuisploeg heeft daardoor mogelijk voordeel van doordat ze minder aandacht moeten besteden aan de aanvallers van het bezoekende team. In sommige gevallen (zoals bij knock-outwedstrijden) speelt ook mee dat een 1-0 nederlaag voor een bezoekend team als een positief resultaat wordt gezien wat in hun thuiswedstrijd wel zal worden goedgemaakt.
Sommige clubs voelen het als een verplichting naar hun supporters om in thuiswedstrijden een aanvallende tactiek toe te passen. Dit kan voordeel opleveren.
Conclusie thuisvoordeel
Zoals je hebt gelezen is thuisvoordeel afhankelijk van verschillende factoren. In sommige gevallen zullen deze elkaar versterken in andere gevallen juist niet.
Wedstrijden zijn niet met elkaar te vergelijken omdat de factoren iedere keer anders kunnen zijn. Het is belangrijk om gegevens/feiten van de genoemde factoren te weten te komen.
Met de juiste omstandigheden is de thuisclub in het voordeel volgens de statistieken maar dat betekent niet dat dat in iedere thuiswedstrijd zal optreden.
Blijf dan ook kritisch en onderzoekt zoveel mogelijk de factoren bij iedere wedstrijd.
Nieuwsgierig geworden en je wilt deze tips eens uitproberen? Bezoek dan onze bookmakers en bekijk welke je het beste bevallen.
Strategieën
Populair nieuws
Top gides
Top casino's
0 Comments
Er zijn nog geen reviews toegevoegd voor 5 Belangrijke factoren die thuisvoordeel uitmaken